onsdag 12 oktober 2011

Ungern



Grannländer


Ungern är ett land i Centraleuropa, det som tidigare ofta kallades för Östeuropa. I norr gränsas Ungern av Slovakien, i öster av Ukraina och Rumänien, i söder av Serbien och Kroatien och i väster av Slovenien och Österrike. Ungern gränsar inte mot något hav och det finns inga betydande gränsfloder. Bergskedjan Karpaterna är gränsen mot Slovakien i norr. Ungerns yta är 90.030 kvadratkilometer (Sveriges yta är 450.290 kvadratkilometer).


Geografi och klimat

Ungefär hälften av landet är platt, ett område som heter Panoniska slätten, som kallas pustan. Den täcker framför allt landets centrala och östra delar. Den västra delen av landet kallas Transdanubien (som betyder på andra sidan Donau) och består av låga berg och kullar. I den norra delen av landet, på gränsen mot Slovakien, ligger Karpaterna. Här finns Ungerns högsta berg, som heter Kekes och är 1.014m högt.

Ungern delas i två delar av floden Donau som rinner från väster till sydöst genom landet. Två andra floder är Tisza och Drava. I den västra delen av landet finns den stora insjön Balaton.

Största delen av Ungern är jordbruksmark och slätt. 51% av Ungern är jordbruksmark (i Sverige är det 6,6%). Det finns lite berg och skogar i de norra och västra delen av landet. 20% av Ungern är täckt av skog (i Sverige är det 66%).

Ungern har ett inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar. Under sommaren är temperaturen för det mesta mellan 27 och 32 grader och på vintern mellan 0 och -15 grader. Det kommer ofta snö på vintrarna. Den genomsnittliga nederbörden är 563mm om året (i Sverige regnar det i genomsnitt 539mm per år).

Historia

Ungern är ett gammalt land. Förfäderna till dagens ungrare var magyarerna. De kom till nuvarande Ungern från Asien på 800-talet. När de blev kristna bildades Kungariket Ungern som hade sin storhetstid under medeltiden. På 1500-talet förlorade Ungern mycket mark till turkarna. På 1700-talet härskade den Habsburgätten över Ungern, som blev en del av Österrike.

Under första världskriget slogs Österrike-Ungern på Tysklands sida mot Ryssland, Italien och Serbien. Efter kriget förlorade Ungern ungefär två tredjedelar av sin landyta till grannländerna - Rumänien, Jugoslavien, Tjeckoslovakien och Italien. Det kallas för Trianon och det är fortfarande många ungrare som drömmer om gamla Stor-Ungern. Under andra världskriget var man igen på Tysklands sida och förlorade.

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg räddade många ungerska judar från att dödas av tyskarna. Han arresterades av Sovjetunionen när de ockuperade Ungern efter kriget. Ingen vet riktigt vad som hände med honom. Nu är man ganska säker på att han avrättades i fängelset. Efter andra världskriget blev Ungern ett kommunistland som var allierat med Sovjet. 1956 gjorde ungrarna uppror mot kommunisterna, men det blev krossat av sovjetiska armen. En del ungrare kom till Sverige då.

1989 avsattes kommunisterna och Ungern blev en demokrati. 1999 blev Ungern medlem i militäralliansen Nato och 2004 gick man med i EU.

Befolkning

Det bor 10 miljoner människor i Ungern. 90% av alla som bor i landet är ungrare, 4% romer, 2,6% tyskar och 1,9% serber. Nästan alla i Ungern är kristna. Det bor många ungrare i Rumänien (1,4 miljoner), Slovakien (500.000) och Serbien (290.000) i områden som tillhörde Ungern innan första världskriget.

Ekonomi

Ungern är ett så kallat medelinkomstland. Bruttonationalprodukt (BNP) per capita är ungefär 13 000 dollar. Det kan jämföras med ungefär 50 000 dollar i Sverige och 32 000 dollar i genomsnitt inom EU. Men många saker är mycket billigare i Ungern än i Sverige, t.ex. att klippa håret. FN använder ett mått på levnadsstandard som heter Human Development Index (Utvecklingsindex). Det mäter saker som hur länge folk lever, hur många som går i skolan och kan läsa. Där har Ungern ett index på 0,805 vilket är väldigt bra, nummer 36 i världen. Sverige har 0,885, nummer nio i världen.

Mellan andra världskriget och 1990 var Ungern ett kommunistiskt land. Efter det har landet blivit en marknadsekonomi. Ungern blev medlem i EU 2004. Tjänster står för 66% av Ungerns ekonomi, industri 29% och jordbruk 4%.

75% av Ungerns handel är med EU länder. Tyskland, Italien och Frankrike är de viktigaste handelsländerna. Många utländska företag har byggt fabriker i Ungern. Bilindustrin är viktig. 90 000 människor arbetar där och Audi, Opel och Suzuki står för 17% av landets export. Kända ungerska jordbruksprodukter är paprika och salami.

Ungern har inte så mycket naturtillgångar och importerar därför de flesta råvaror som olja och metaller. Ungefär 50% av energin importeras. Naturgas från Ryssland står för 72% av energin och ett kärnkraftverk för 12%. Turism är också viktigt. Ungern är det 26:e mest besökta landet i världen (Sverige är nummer 38).

Eftersom Ungern inte är så stort, inte är långsmalt eller har några höga berg eller hav så är transporter inom landet ganska enkla. Att huvudstaden ligger mitt i landet gör det också enklare. Många åker igenom Ungern när det ska transportera till andra länder. T.ex. transporter från Ukraina eller Turkiet till Tyskland går ofta genom Ungern. Vanligast är lastbil men också tåg och båtar på Donau används.

Livsvillkor

I Ungern är det gratis att vara på sjukhus. Men man måste ofta betala extra till läkaren för att få bra mediciner och vård. Medellivslängden i Ungern är bland de lägsta i EU, bara 73 år. I Sverige är det 81 år.

Alla barn i Ungern går i skolan, ungefär som i Sverige. Skolan är ganska bra. Ungern är på plats 21 i PISA rankingen över läsning (Sverige är på plats 15). I matte är Ungern på plats 23 (Sverige är på plats 20) och i naturkunskap är Ungern på plats 11 (Sverige är på 23). Finland och Sydkorea har högst ranking i världen.


Städer och orter


Ungerns huvudstad och största stad heter Budapest. Den ligger mitt i landet längsmed floden Donau. Det bor 2,8 miljoner i staden med förorter, ungefär vart fjärde ungrare. Från början var det två städer, en på ena sidan om floden som hette Buda och en på andra sidan som hette Pest. Nu har det vuxit ihop till en stad. Andra stora städer är Debrecen (1,6 miljoner) i öster, Szeged (1,4 miljoner) i söder och Miskolc (1,3 miljoner) i norr.


Växter och djur


I Ungern finns både vilda och tama djur. Det finns ungefär 50 vilda vargar, det finns björn, räv, vildsvin, rådjur och andra djur. Eftersom Ungern har mycket jordbruk så är det mycket lantdjur - kor, hästar, grisar, får, getter och höns. Det finns t.ex. 3,7 miljoner grisar i Ungern (i Sverige finns det 1,7 och i Danmark 13,2 miljoner). Lipizzanerhästar är stora och helt vita. Det finns även flera hundraser som kommer från Ungern. Vizsla är en känd ungersk jakthund. Det finns flera olika sorters vallhundar: Komondor, Puli, Kuvasz, Pumi och Mudi.


Man tror att det finns ungefär 2 000 olika sorters växter i Ungern. De vanligaste trädarterna är bok, björk och ek. På den ungerska stäppen finns det många olika grässorter.

Källor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar